dimarts, 17 de febrer del 2009

EL CASTELL DE GRANERA

Accés directe: La manera més fàcil d’arribar a Granera és a través de la BV-1245, que surt des de Castellterçol. També es pot anar a Granera per una carretera que arrenca prop de Sant Llorenç Savall.

Granera és un poble minúscul, rodejat de boscos i arraconat en una estrella vall del Moianès. La fortalesa queda enfilada dalt d’un esperó racós, mostrant la seva contundent silueta d´aspecte bel.licós.

DE CARA AL MOIANÈS

El petit poblet de Granera es troba veritablement arraconat, separat del Vallès per la serralada homònima i orientat al Moianès. S’hi arriba per una llarga carretera que va a sortir a la carretera de sant Llorenç Savall a Monistrol de Calders. Aquest isolament, i el fet que es tracti d’un territori feréstec, molt trencat i amb poques planes per al conreu, explicarien que hagi estat sempre un poble molt petit, poc habitat. Fa a temps es va arribar a suposar la creació del títol de baró de Granera.

FESOMIA BÈL.LICA

De tots els castells que hi ha al Vallès, el de Granera és de ben segur el que evoca més fàcilment les cruentres disputes bèl.liques de l’Edat Mitjana. Sobre la protecció natural que és la paret vertical de roca, a més, s`hi conserva en força bon estat, la muralla amb una única porta d`accés que encara es conserva; La qual cosa el fa visible des de molt lluny i, alhora, li otorga una franca visió sobre el seu perímetre muntayós.

ELS BARRIS DE GRANERA
A l’ombra del castell, sembla buscar encara la seva protecció un grup de cases, on hi trobem el barri del Castell i el barri de l’Església.
Com en la majoria d`aquests petits pobles del Moianès, en les darreres dècades Granera ha recuperat lleugerament un cert dinamisme gràcies als seus gratificants paisatges.

SANT MARTÍ DE GRANERA
L`església parroquial de Sant Martí de Granera està una mica separada dels dos nuclis que conformen el poble, Es una construcció del segle XIII, sobre un temple encara més antic, però que ha patit nombroses modificacions en segles posteriors, la qual cosa n’ha acabat minvant el valor arquitectònic.

PINTURES ROMÀNIQUES
És molt destacable la petita capella de Santa Cecília. Tot i que des del davant mostra una aparença simple, rodejant-la es descobreix el seu bonic absis romànic, amb decoració llombarda.
Cal fixar-se en les pintures murals que encara conserva vagament, pintures romàniques de realització molt rústega, en les quals s`endevina un crist pantocràtor rodejat de quatre àngels.