dilluns, 16 de febrer del 2009

ruta 12

La carretera de Terrassa a Talamanca (BV-1221) travessa el massís de Sant Llorenç ben bé pel mig, de sud a nord, i facilita, per tant, un recorregut en cotxe molt agradable. Al quilòmetre 9 es troba l’antic mas de la Barata, que fou hostal en el mític camí ral de Barcelona a Manresa.

El coll d’Estenalles constitueix el punt més elevat de la carretera, des d’on el trajecte ja comença a baixar cap al Bages. Allí hi ha el Centre d’Informació del Parc (km14,8).

Després d’una llarga però agradable baixada a través de paratges boscosos –amb un domini absolut del pi blanc- s’arriba a la cruïlla que porta fins a Mura, ja al Bages. Abans, però, enfilades sobre el punt quilòmetre 19,5, hi ha les escasses ruïnes de l’antic castell de Mura o de Cantacorbs, al peu del qual es troben l’ermita i el mas de Sant Lleïr.

L’església romànica de Sant Martí (segles XI-XIII) és l’edifici més notable de la població. També val la pena conèixer les coves de Mura, amb uns 100 metres de recorregut i famoses per les efectistes cristal•litzacions d’aragonita de color blanc i vermell.

La festa major de Matadepera, darrer cap de setmana d’agost, la de Sant Sebastià, a diumenge següent al 20 de gener. Festa de Sant Marc i romiatge de Mura a Montserrat, primer dissabte de maig. Festa major de Sant Martí, l’11 de novembre.