dilluns, 16 de febrer del 2009

el montcau

Sediments Fluvials
Amb el seus 1.052 metres d’altura, el Montcau és el segon punt més elevat del massís de Sant Llorenç. A diferència de la Mola, que, presenta una estructura de turó esgraonat acabat en panell, el cim del Montcau és completament arrodonit per una erosió uniforme. Apareix, gairebé nu de vegetació. Aquest tipus de relleu rep el nom de codina.

Una necròpoli medieval
Des del cim del Montcau, on hi ha una taula d’orientació que permet identificar tot els detalls de la llarga panoràmica que s’obté, un camí baixa ràpidament fins al coll d’Eres (994m), un tradicional nus de camins protegit per l’ombra d’alzines grandioses. Molt properes es poden veure unes curioses sepultures medievals. La necròpoli està datada entre els segles V i VIII, i consta d’una sèrie de tombes rectangulars amb unes lloses planes clavades a terra. En una d’elles es va trobar una sivella de bronze que s‘exposa al museu de Terrassa.

El roure del palau
Després de caminar us deu minuts més pel plàcid camí en direcció a la Mola, es troba a mà dreta l’extraordinari roure del Palau, catalogat com a arbre monumental. Queda una mica amagat per la densa vegetació de la zona, però les seves portentoses dimensions (gairebé 30 metres d’alçada i 1.5 de diàmetre del tronc) permeten reconèixer-lo de seguida.

La carbonera
Es tracta d’una antiga plaça carbonera, on es cremava fusta d’alzina per obtenir carbó vegetal. Aquest fou un dels aprofitaments més intensos de tot el massís, que es portà a terme fins no fa gaires dècades.