dimarts, 17 de febrer del 2009

EL CASTELL DE SENTMENAT

Una mica apartat de la vila, envoltat d’un paisatge rural, el castell de Sentmenat es contempla inicialment com una construcció simple i descurada. Només les seves dimensions deixen endevinar que aquella aparença bregada per la feina del camp amaga en la realitat un ranci caràcter nobiliari molt poc evident.

MAS AGRÍCOLA

Sovint se li dona l’esquena perquè ell també ens dona l’esquena: des de la carretera de Castellar es veu el castell des del darrere i sempre s’hi arriba pel darrere. No sembla pas un castell.
Acostuma a passar desapercebut perquè la seva aparença és més la d’una masia que no pas la d’una fortalesa. La seva funció actual és precisament la d’un mas agrícola, rodejat de conreus i de fruiters.

ORIGEN MEDIEVAL

Del castell se’n tenen noticies des del segle XI, i presenta una desordenada mescla d’elements romànics, gòtics i renaixentistes.

DELS SENTEMENAT

Una llegada explica que el nom de la població de Sentmenat fou concedit pel senat romà gràcies a un centurió que va conduir molt de pressa els seus cent soldats a defensa l’indret davant el setge d’un exercit enemic; a més, se li atorga un escut en què hi apareixen tres ales, volent significar que havia anat més ràpid que un ocell, que només en té dues.

L’ERMITA DE CAN FRUITÓS

A la part del darrere del castell, fora del que era el seu perímetre defensiu, hi ha una petita capella de curiosa forma allargada i estilitzada; és l’ermita de Sant Jaume o de Can Fruitós, nom que li prové de la masia a la qual pertanyen aquells terrenys. Des del segle XIX és el panteó familiar de la família dels Sentmenats.